Júniusban röppent fel a hír, miszerint még idén napvilágot lát a Microsoft operációs rendszerének újabb verziója. Most már az is kiderült, hogy mikor: október 5-én érkezik az új PC-kre, és ugyanekkor lehet frissíteni a régieket is. Nézzük, mivel jár a verzióváltás!

Mindenkinek egyszerre válik elérhetővé a frissítés?

Nem, szakaszokban lesz elérhető a 11-es verzió: elsőbbséget élveznek az újonnan megvásárolt eszközök, majd utána szép fokozatosan jön minden más. A Microsoft becslése szerint 2022 közepére fejeződik be a teljes átállás, ekkorra fut majd a 11-es verzió minden arra jogosult gépen. Ez egyrészről nem túl gyors folyamat, másrészről biztosan lesznek „trükkök”, amelyekkel meg lehet sürgetni a frissítést. Ám azt is érdemes figyelembe venni, hogy ebben a becslésben benne vannak mindazok, akiket a folyamat végén már noszogatni kell a frissítésre (azaz amikor már automatikusan végbemegy a folyamat, akár szeretnénk, akár nem), illetve a vállalati ügyfelek is, akiknél előbb ki kell deríteni, hogy egyáltalán szeretne-e a cég váltani, vagy kompatibilitástörő változásokat is ki kell előbb küszöbölniük.

Ingyenes lesz a frissítés?

Igen, minden jogosult eszközön ingyenesen lehet elvégezni a frissítési folyamatot, és a Windows 11-gyel kompatibilis, a megjelenés előtt még Windows 10-zel megvásárolt eszközöket is ugyanúgy lehet frissíteni, mint a régebben beszerzett hardvereket. Csupán a minimális követelményeknek kell teljesülniük. Ebben segít a PC Health Check app.

Mi történik, ha a gépem nem teljesíti a minimális követelményeket?

Ebben az esetben sajnos nem lehet frissíteni az új verzióra, és előbb vagy utóbb megszűnnek a Windows 10 biztonsági frissítései is. Azaz nem lesz más út, mint új hardvert vásárolni. Valószínűleg pontosan ezért (is) találták ki ezt az egész verziófrissítéses dolgot.

A minimális rendszerkövetelményeket itt lehet megtekinteni, de a PC Health Check appal magán a rendszeren is ellenőrizhetjük, hogy jogosultak vagyunk-e a Windows 11 beszerzésére.

Lesz rá mód ugyan, hogy telepítsünk Windows 11-et az olyan gépekre, amelyek hivatalosan nem támogatottak, ám a Microsoft állítása szerint ezek a rendszerek nem kapják meg automatikusan a biztonsági frissítéseket, így ez nem tűnik járható útnak az ilyen gépek életben tartására.

Mikor ér véget a Windows 10 támogatása?

  1. október 14-én. Innentől kezdve nem jelennek meg hozzá biztonsági frissítések, így az operációs rendszer további használata nem lesz javasolt.

Nem arról volt szó, hogy a Windows 10 után már nem lesznek újabb verziófrissítések?

De, pontosan ezt nyilatkozták 2015-ben, valamint azt, hogy onnantól kezdve egy szolgáltatásként tekintenek az operációs rendszerre. Azóta eltelt már jó pár év, és úgy tűnik, 10 év éppen elég volt egy verzióból, és ilyen vagy olyan okokból, de növelni kell egyet a számlálón.

Tényleg támogatni fogja a Windows 11 az androidos appok futtatását?

Igen, 2022-től a Microsoft Store kínálatában elérhetővé válnak androidos appok is, de az eddig rendelkezésre álló információk alapján közel sem lesz 100%-os átjárhatóság a két rendszer között.

Emiatt egyébként nem kell megvárni a Windows 11 megjelenését, hiszen ugyanerre képes a BlueStacks is, valamint korlátozott mértékben a Your Phone (Csatolt telefon) app.

További kérdések felmerülése esetén, illetve ha tanácsadásra van szükség az átállás megtervezéséhez, érdemes felvenni velünk a kapcsolatot.

Chilly
Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed