Amennyiben módosítottunk egy szoftveres RAID konfigurációján, vagy sürgősen cserélni kellett valamelyik merevlemezünket a szerverben, például azért, mert meghibásodott, előfordulhat, hogy a következő rendszerindításkor az alábbi hibaüzenet fogad bennünket:

dracut-initqueue[296]: Warning: Could not boot.
dracut-initqueue[296]: Warning: /dev/ol/root does not exist
dracut-initqueue[296]: Warning: /dev/ol/swap does not exist

Starting Dracut Emergency Shell...

Warning: /dev/mapper/ol-root does not exist
Warning: /dev/ol/root does not exist
Warning: /dev/ol/swap does not exist
Generating "/run/iniramfs/rdsosreport.txt"
Entering emergency mode. Exit the shell to continue.
Type "journalctl" to view system logs

dracut:/#

Aggodalomra semmi ok, ugyanis ha újraindítjuk a rendszert, és helyreállítási (recovery) módra váltunk, pillanatok alatt, egyetlen paranccsal újra működőképessé tehetjük. Ehhez a következőt kell futtatnunk:

dracut --regenerate-all -f && grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

A segítségével létrejön az új initramfs, és frissülnek az egyes eszközök elnevezései is. (Ha EFI-t használunk a rendszerindításhoz, akkor annak megfelelően kell módosítani a fenti elérési utat. Pl.: /boot/EFI/centos/grub.cfg)

Megjegyzés: Mielőtt a fenti parancsot futtatnánk, érdemes meggyőződnünk arról, hogy az esetleges UUID-változtatásokat átvezettük néhány további konfigurációs fájlban is:

      • az /etc/fstab partíciós bejegyzéseiben
      • az /etc/default/grub fájlban, ha a kernel paraméterezésénél UUID-ket is megadtunk
      • ha szoftveres RAID-et használunk, akkor az /etc/mdadm.conf vagy /etc/mdadm/mdadm.conf fájlban

A rendszerindításhoz ugyanis elsődlegesen arra van szükségünk, hogy indításra alkalmas legyen a háttértárolónk, jól legyen bekonfigurálva a grub, megfelelően elinduljon a RAID (mdadm.conf), és a megfelelő partíciók legyenek csatolva a rendszerhez (fstab).

Amennyiben esetleg nem sikerülne helyreállítási módban elindítanunk a saját rendszerünket, akkor egy külső adathordozóról is elindíthatunk egy linuxos rendszert, majd a rendszerünk csatolása és a chroot parancs használatával máris készen leszünk a fenti műveletek elvégzésére.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed