Amennyiben módosítottunk egy szoftveres RAID konfigurációján, vagy sürgősen cserélni kellett valamelyik merevlemezünket a szerverben, például azért, mert meghibásodott, előfordulhat, hogy a következő rendszerindításkor az alábbi hibaüzenet fogad bennünket:

dracut-initqueue[296]: Warning: Could not boot.
dracut-initqueue[296]: Warning: /dev/ol/root does not exist
dracut-initqueue[296]: Warning: /dev/ol/swap does not exist

Starting Dracut Emergency Shell...

Warning: /dev/mapper/ol-root does not exist
Warning: /dev/ol/root does not exist
Warning: /dev/ol/swap does not exist
Generating "/run/iniramfs/rdsosreport.txt"
Entering emergency mode. Exit the shell to continue.
Type "journalctl" to view system logs

dracut:/#

Aggodalomra semmi ok, ugyanis ha újraindítjuk a rendszert, és helyreállítási (recovery) módra váltunk, pillanatok alatt, egyetlen paranccsal újra működőképessé tehetjük. Ehhez a következőt kell futtatnunk:

dracut --regenerate-all -f && grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

A segítségével létrejön az új initramfs, és frissülnek az egyes eszközök elnevezései is. (Ha EFI-t használunk a rendszerindításhoz, akkor annak megfelelően kell módosítani a fenti elérési utat. Pl.: /boot/EFI/centos/grub.cfg)

Megjegyzés: Mielőtt a fenti parancsot futtatnánk, érdemes meggyőződnünk arról, hogy az esetleges UUID-változtatásokat átvezettük néhány további konfigurációs fájlban is:

      • az /etc/fstab partíciós bejegyzéseiben
      • az /etc/default/grub fájlban, ha a kernel paraméterezésénél UUID-ket is megadtunk
      • ha szoftveres RAID-et használunk, akkor az /etc/mdadm.conf vagy /etc/mdadm/mdadm.conf fájlban

A rendszerindításhoz ugyanis elsődlegesen arra van szükségünk, hogy indításra alkalmas legyen a háttértárolónk, jól legyen bekonfigurálva a grub, megfelelően elinduljon a RAID (mdadm.conf), és a megfelelő partíciók legyenek csatolva a rendszerhez (fstab).

Amennyiben esetleg nem sikerülne helyreállítási módban elindítanunk a saját rendszerünket, akkor egy külső adathordozóról is elindíthatunk egy linuxos rendszert, majd a rendszerünk csatolása és a chroot parancs használatával máris készen leszünk a fenti műveletek elvégzésére.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával, illetve otthoni automatizált és biztonságtechnikai rendszerek kiépítésével.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed