Amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy az egyik pillanatról a másikra megszűnt a phpMyAdmin elérhetősége, pedig korábban minden rendben működött, érdemes első körben körülnézni az Apache error.log naplófájljában. (/var/log/apache2/error.log)

Ha abban az alábbihoz hasonló hibaüzenetet találunk, akkor a probléma okát az inkompatibilis alapértelmezett PHP-verzió okozza:

[Sat Jun 18 15:38:38.906793 2022] [proxy_fcgi:error] [pid 657600] [client X.X.X.X:63235] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning: Unsupported declare 'strict_types' in /usr/share/php/PhpMyAdmin/MoTranslator/Loader.php on line 23\nPHP message: PHP Parse error: syntax error, unexpected '?' in /usr/share/php/PhpMyAdmin/MoTranslator/Loader.php on line 116\n'

Ennek megoldása elég egyszerű, ugyanis a phpMyAdmin rendelkezik egy saját Apache conf-fájllal, amelyet módosítva megadhatjuk, hogy melyik PHP-verzióval fusson. Ehhez mindössze módosítanunk kell az /etc/phpmyadmin/apache.conf tartalmát, és beszúrnunk a következőt:

<Directory /usr/share/phpmyadmin>
    <FilesMatch \.php$>
    SetHandler "proxy:unix:/var/run/php/php7.4-fpm.sock|fcgi://localhost/"
    </FilesMatch>
</Directory>

A fenti megoldással a PHP 7.4-es verzióját adjuk meg a phpMyAdmin futtatásához (jelenleg ezzel a verzióval biztosan működnie kell, ha ez volt a hiba oka).

Természetesen a módosítások életbe léptetéséhez újra kell indítanunk az Apache2-t. (/etc/init.d/apache2 restart)

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed