Amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy az egyik pillanatról a másikra megszűnt a phpMyAdmin elérhetősége, pedig korábban minden rendben működött, érdemes első körben körülnézni az Apache error.log naplófájljában. (/var/log/apache2/error.log)

Ha abban az alábbihoz hasonló hibaüzenetet találunk, akkor a probléma okát az inkompatibilis alapértelmezett PHP-verzió okozza:

[Sat Jun 18 15:38:38.906793 2022] [proxy_fcgi:error] [pid 657600] [client X.X.X.X:63235] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning: Unsupported declare 'strict_types' in /usr/share/php/PhpMyAdmin/MoTranslator/Loader.php on line 23\nPHP message: PHP Parse error: syntax error, unexpected '?' in /usr/share/php/PhpMyAdmin/MoTranslator/Loader.php on line 116\n'

Ennek megoldása elég egyszerű, ugyanis a phpMyAdmin rendelkezik egy saját Apache conf-fájllal, amelyet módosítva megadhatjuk, hogy melyik PHP-verzióval fusson. Ehhez mindössze módosítanunk kell az /etc/phpmyadmin/apache.conf tartalmát, és beszúrnunk a következőt:

<Directory /usr/share/phpmyadmin>
    <FilesMatch \.php$>
    SetHandler "proxy:unix:/var/run/php/php7.4-fpm.sock|fcgi://localhost/"
    </FilesMatch>
</Directory>

A fenti megoldással a PHP 7.4-es verzióját adjuk meg a phpMyAdmin futtatásához (jelenleg ezzel a verzióval biztosan működnie kell, ha ez volt a hiba oka).

Természetesen a módosítások életbe léptetéséhez újra kell indítanunk az Apache2-t. (/etc/init.d/apache2 restart)

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával, illetve otthoni automatizált és biztonságtechnikai rendszerek kiépítésével.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed