Ha valakinek eddig hiányzott, hogy a Raspberry Pi 4 nem kapható egy kompakt billentyűzetbe építve, mostantól máris jobban érezheti magát. Ugyanis a Rapberry Pi 400 pontosan az ilyen igények kielégítésére készült. A HDMI-kábel, a microSD-kártya, a tápegység és az egér csatlakoztatását követően máris egy teljes értékű, két monitort támogató munkaállomást tartunk a kezünkben.

A készülékház alatt egy négymagos, 1,8 GHz-es, 64 bites ARM Cortex-A72 CPU dolgozik, 4 GB memóriával lehet gazdálkodni, és gigabites Ethernet-porttal, Bluetooth 5.0-, illetve 802.11ac Wi-Fi-kapcsolattal rendelkezik. A micro-HDMI-portok 4K/60 Hz felbontást tesznek elérhetővé, továbbá van rajta két USB 3.0-port és egy USB 2.0-port. A tápellátást USB-C-porton keresztül kapja.

A Raspberry Pi 400 már megvásárolható a hivatalos oldalon, és természetesen a hazai márkakereskedőnél is. A különálló készülék ára 29 900 Ft, táppal, egérrel és HDMI-kábellel együtt pedig 39 570 Ft.

A magyar billentyűzetkiosztás egyelőre még nem opció, itthon brit és amerikai kiosztással lehet megvásárolni. A magyarhoz legközelebb álló német QWERTZ-elrendezés itthon még nincs forgalomban. Arról nem sokat tudni, mennyire kényelmes a használata, de várhatóan hamarosan megjelennek az első tesztek is.

Ha esetleg szeretnénk médialejátszóként is használni, akkor érdemes elolvasni a Kodi telepítését ismertető útmutatónkat.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed