Ha valakinek eddig hiányzott, hogy a Raspberry Pi 4 nem kapható egy kompakt billentyűzetbe építve, mostantól máris jobban érezheti magát. Ugyanis a Rapberry Pi 400 pontosan az ilyen igények kielégítésére készült. A HDMI-kábel, a microSD-kártya, a tápegység és az egér csatlakoztatását követően máris egy teljes értékű, két monitort támogató munkaállomást tartunk a kezünkben.

A készülékház alatt egy négymagos, 1,8 GHz-es, 64 bites ARM Cortex-A72 CPU dolgozik, 4 GB memóriával lehet gazdálkodni, és gigabites Ethernet-porttal, Bluetooth 5.0-, illetve 802.11ac Wi-Fi-kapcsolattal rendelkezik. A micro-HDMI-portok 4K/60 Hz felbontást tesznek elérhetővé, továbbá van rajta két USB 3.0-port és egy USB 2.0-port. A tápellátást USB-C-porton keresztül kapja.

A Raspberry Pi 400 már megvásárolható a hivatalos oldalon, és természetesen a hazai márkakereskedőnél is. A különálló készülék ára 29 900 Ft, táppal, egérrel és HDMI-kábellel együtt pedig 39 570 Ft.

A magyar billentyűzetkiosztás egyelőre még nem opció, itthon brit és amerikai kiosztással lehet megvásárolni. A magyarhoz legközelebb álló német QWERTZ-elrendezés itthon még nincs forgalomban. Arról nem sokat tudni, mennyire kényelmes a használata, de várhatóan hamarosan megjelennek az első tesztek is.

Ha esetleg szeretnénk médialejátszóként is használni, akkor érdemes elolvasni a Kodi telepítését ismertető útmutatónkat.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával, illetve otthoni automatizált és biztonságtechnikai rendszerek kiépítésével.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed