Egy Raspberry Pi 4 filléres összegből összeállítható, és a segítségével nem csupán fejleszteni és otthoni hobbiprojekteket lehet összeállítani, de otthoni automatizálási központként és médiaközpontként is kiválóan teljesít. A legtöbben a hivatalos kiegészítőket keresik hozzá, ezért most mi is ebből indulunk ki, és megnézzük, hogyan lehet a legolcsóbban és a legkevesebb barkácsolással összehozni egy nyáron is stabilan működő, megfelelő hűtéssel ellátott kis dobozt.

Az alapokra építve

Tegyük fel, hogy semmilyen módosításra nem vágyunk, csak a hivatalos kiegészítők közül szeretnénk válogatni. Ebben az esetben a választásunk egy megfelelő memóriával ellátott Raspberry Pi 4-re fog, ami jelen esetben a 4 GB-os, hiszen ezen már gond nélkül elfut bármilyen szoftver. Ehhez veszünk egy hivatalos tápot (azért hivatalosat, és nem valami szabadon választott noname USB-s töltőt, mert ez tud biztosan annyi teljesítményt leadni, ami az akadozásmentes működéshez szükséges, ráadásul árban sincs nagy különbség) és egy hivatalos műanyag házat. (Ha szeretnénk, kereshetünk olyan boltot, amelyiknek a kínálatában kapható a szürke változat, de ha megmaradunk a „málnaszínűnél”, azt bárhol beszerezhetjük.)

A bevásárlókosarunk tartalma a cikk írásának idején így összesen a bruttó 28 ezer forintot sem éri el, és máris van egy komplett kis számítógépünk. Ha esetleg nem volt otthon fölösleges memóriakártyánk, akkor pedig 31 ezer forint körül járunk. Még ez is jutányos ajánlat.

Ha összeraktuk a Raspberry Pi 4-ünket, boldogan hátradőlhetünk, leszámítva azt, ha beraktuk az egészet egy szekrénybe (vagy más, rosszabb hűtéssel rendelkező helyre), kint 30 fok fölött van a hőmérséklet, mi pedig elkezdünk nézni egy nagyobb felbontású videót. Ekkor ugyanis a képernyő felső sarkában megjelenik egy hőmérő ikon, a lejátszás elkezd akadozni (a vezérlés ugyanis lejjebb vesz a proci teljesítményéből), ha pedig túlforrósodik a kis dobozkánk, akkor automatikusan ki is kapcsol az egész.

Az internetet böngészve számos olyan cikket találhatunk, ahol így vagy úgy moddolták az eredeti hivatalos dobozkát, esetleg arra buzdítanak bennünket, hogy vegyük meg az X gyártó ventilátorral ellátott vagy bordákkal telepakolt, passzív hűtésű házát közel annyiért, amennyibe az egész kütyü eredetileg került.

A jó hír az, hogy erre semmi szükség, mert ha az eredeti kinézet mellett döntöttünk, akkor sem kell fúrószerszámokkal átlyuggatnunk a műanyag házat, csupán két kiegészítőt kell beszereznünk: a kétrészes hűtőborda kitet (https://malnapc.hu/raspberry-pi-3-pi-2-es-b-hutoborda-kit-2-reszes) és a PI-FAN ventilátort. A kettő együtt nem kerül többe bruttó 3500 Ft-nál, és máris mindennel rendelkezünk majd, hogy átvészeljük a kánikulát is!

Először a két hűtőbordát kell felhelyezni a megfelelő chipekre (processzor és az USB-t vezérlő VLI chip). A kitben kapunk két kétoldalú ragasztófelületes hővezető fóliát, első lépésként ezt kell felrakni, óvatosan, csipesszel dolgozva. Először az egyik feléről kell leszedni a védőfóliát, majd ráragasztani a chipre, majd ha már stabilan odaragadt, akkor a másik felét kell leszedni, hogy ott is elérhetővé váljon a ragasztófelület, és erre kell ráhelyezni a hűtőbordát.

FONTOS!

Csipesszel dolgozzunk a fólia felhelyezésekor, a bordáknál pedig ne érjünk az alsó, sima felületükhöz, ugyanis azt eredetileg zsírmentesen kapjuk, és ha a bőrünkkel találkozik, akkor felhelyezés előtt zsírmentesítenünk kell majd a megfelelő működéshez!

Ha csak a bordákat helyeztük fel, akkor olyan 10 fokos hőmérséklet-csökkenést érhetünk el, de mivel a hőmérő a 80-85 fokos üzemi tartományban jelentkezik, ez édeskevés lesz. Viszont ha felhelyezzük a ventilátort is a bordák valamelyikére, máris lesz elég légáramlás a műanyag ház gyárilag kivágott résein ahhoz, hogy ne kelljen lyukakat fúrnunk a tetejébe. Az alábbiakban látható, hogy melyik tüskékre kell csatlakoztatni a ventilátor tápját.

MEGJEGYZÉS

A fenti kép ne zavarjon meg minket: a Raspberry Pi 3 és a Raspberry Pi 4 esetén ugyanott találhatók a ventilátor csatlakoztatásához szükséges tüskék.

Mivel kis méretű ventilátorról van szó, így nagyobb fordulatszámmal fog pörögni, ami egy picit zajos és rezonanciát is okoz. Ha a kapott csavarszettnél eggyel nagyobb méretű csavarokkal rögzítjük a hűtőbordákhoz, sokat csillapíthatunk ezen. Természetesen számos más módon is rögzíthetjük a ventilátort, ezt már mindenkinek a (barkács)fantáziájára bízzuk.

MEGJEGYZÉS

Van mód alacsonyabb fordulatszámon is működtetni a ventilátort, ha másik csatlakozótüskéket veszünk igénybe, ám jelen esetben, mivel nem fúrtuk ki a házat, ezt nem javasoljuk, mivel nem lenne elegendő a levegőáramlás ahhoz, hogy kellő hőfokra tudjuk hűteni a Raspberry Pi 4-et a kánikulában, maximális terhelés mellett.

A fenti példában szereplő termékeket választva összesen kevesebb mint 35 ezer forintból és különösebb barkácsolás nélkül lesz egy igazi kis erőművünk, amit használhatunk otthoni médiaközpontként, automatizálási eszközként, otthoni szerverként, vagy bármi másra. Ráadásul a hűtése is biztosított lesz, mégsem kellett mélyebben a pénztárcánkba nyúlni ahhoz, hogy valami speciális házat vásároljunk hozzá egy külső gyártótól, hanem csakis a hivatalos, szándékosan nyomott áron tartott kiegészítőkből gazdálkodtunk.

Kész megoldásokra építve

Természetesen számos olyan felhasználó is létezik, aki nem egy szekrénybe süllyesztve, észrevétlenül szeretné üzemeltetni a Raspberry Pi 4-et, és éppen ezért rengeteg készen kapható megoldásból válogathatunk, ha extrém külsővel szeretnék felvértezni a miniszámítógépünket, vagy ha zajmentes hűtési megoldásra vágyunk.

Utóbbira kiváló példa a Cooler Master megoldása (Pi Case 40 névre hallgat, https://www.kickstarter.com/projects/coolermaster/pi-case-40), amely passzív hűtéssel oldja meg a problémát, potom 23 eurós áron (a cikk írásának pillanatában még tart a Kickstarter-kampány). Ennyi pénzért viszont egy strapabíró külsőt is kapunk, ami kiválóan alkalmas akkor, ha mindig magunkkal szeretnénk hurcolni a kis erőművet. Plusz kiegészítőként VESA mount is vásárolható hozzá.

Aztán természetesen gondoltak azokra is, akiknek a kinézet az elsődleges, és az ő igényeiket szolgálja ki az 52Pi ICE Tower (https://wiki.52pi.com/index.php/ICE-Tower_CPU_Cooling_Fan_for_Raspberry_Pi_SKU:_EP-0107) elnevezésű termék. Ha valamivel, hát ezzel biztosan nem lesz gond a hűtéssel még akkor sem, ha mindig maximális terhelést kap a Raspberry Pi 4-ünk. Arról nem szól a fáma, hogy ilyen állapotában milyen sűrűn szükséges pormentesíteni a beredezésünket.

Barkácsmódszerekre alapozva

Ha pedig úgy döntünk, hogy mégis a saját kezünkbe vesszük a módosítgatásokat, akkor a határ a csillagos ég, és a lehetőségeinknek csak a képzeletünk szabhat határt. Mindenesetre, hogy a legegyszerűbb, és talán legolcsóbb verziót is bemutassuk: ha az eredeti műanyag házat szeretnénk úgy kifúrni, hogy hűtőbordák nélkül is elegendő legyen a levegőáramlás, akkor csak kövessük Jeff Geerling útmutatóját és videóját, amely itt érhető el: https://www.jeffgeerling.com/blog/2019/raspberry-pi-4-needs-fan-heres-why-and-how-you-can-add-one

A végeredmény pedig így fog kinézni:

Már elérhető a hivatalos hűtési megoldás is

 

Időközben a Raspberry Pi Foundation is meghallotta a felhasználók igényeit, és előállt a saját hivatalos megoldásával, amely gyakorlatilag egy ventilátorból, egy hűtőbordából és egy olyan műanyag távtartóból áll, mely gondoskodik a megfelelő légáramlásról.

Az 1990 Ft-os áron beszerezhető termékről a további részletek itt találhatók meg.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed