Ahogy arról már korábban is írtunk, a Raspberry Pi 4 kifejezetten nagy kapacitásokkal rendelkezik, ám ha bezárjuk egy műanyag házba, nagy terhelés, például 4K-s videók lejátszása során képes túlmelegedni, és ilyenkor megfelelő hűtést kell a számára biztosítani.

A fenti cikkünkben több olyan megoldást is ismertettünk, amelyekkel ez a probléma hatékonyan orvosolható, többek között elmondtuk azt is, a legolcsóbban hogyan úszhatjuk meg az egészet mindenféle barkácsolás nélkül.

Természetesen a Raspberry Pi Foundation is tudatában volt az egyre növekvő felhasználói igényeknek, ezért kiadták a hivatalos házhoz készült hűtési megoldásukat, amely gyakorlatilag egy ventilátorból, egy hűtőbordából és egy műanyag távtartóból áll.

A műanyag távtartónak köszönhetően képes a levegőt beszívni az USB- és az Ethernet-portoknak vágott nyílásokon keresztül, majd a meleg levegőt az SD-kártya nyílásán keresztül kifújja. Az általunk leírt módszer gyakorlatilag ugyanezt tudja, annyi különbséggel, hogy a hivatalos megoldásnál a műanyag távtartó pontosan olyan szögben van, hogy a fent leírt levegőáramlást a lehető legideálisabb szögben biztosítja az optimális levegőcseréléshez.

A legjobb hír az egészben az, hogy a terméket természetesen itthon is lehet kapni a hivatalos forgalmazónál, potom 1990 Ft-os áron. Szóval ha valaki még nem választott magának hűtési megoldást, de a hivatalos ház mellett tette le a voksát, ne keresgéljen tovább, ugyanis a hivatalosnál költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldást nem fog találni.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed