Ahogy arról már korábban is írtunk, a Raspberry Pi 4 kifejezetten nagy kapacitásokkal rendelkezik, ám ha bezárjuk egy műanyag házba, nagy terhelés, például 4K-s videók lejátszása során képes túlmelegedni, és ilyenkor megfelelő hűtést kell a számára biztosítani.

A fenti cikkünkben több olyan megoldást is ismertettünk, amelyekkel ez a probléma hatékonyan orvosolható, többek között elmondtuk azt is, a legolcsóbban hogyan úszhatjuk meg az egészet mindenféle barkácsolás nélkül.

Természetesen a Raspberry Pi Foundation is tudatában volt az egyre növekvő felhasználói igényeknek, ezért kiadták a hivatalos házhoz készült hűtési megoldásukat, amely gyakorlatilag egy ventilátorból, egy hűtőbordából és egy műanyag távtartóból áll.

A műanyag távtartónak köszönhetően képes a levegőt beszívni az USB- és az Ethernet-portoknak vágott nyílásokon keresztül, majd a meleg levegőt az SD-kártya nyílásán keresztül kifújja. Az általunk leírt módszer gyakorlatilag ugyanezt tudja, annyi különbséggel, hogy a hivatalos megoldásnál a műanyag távtartó pontosan olyan szögben van, hogy a fent leírt levegőáramlást a lehető legideálisabb szögben biztosítja az optimális levegőcseréléshez.

A legjobb hír az egészben az, hogy a terméket természetesen itthon is lehet kapni a hivatalos forgalmazónál, potom 1990 Ft-os áron. Szóval ha valaki még nem választott magának hűtési megoldást, de a hivatalos ház mellett tette le a voksát, ne keresgéljen tovább, ugyanis a hivatalosnál költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldást nem fog találni.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával, illetve otthoni automatizált és biztonságtechnikai rendszerek kiépítésével.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed