Ha valami nem működik a WordPressben, a legtöbb esetben valamelyik bővítményünk lehet a lúdas. Általában érdemes ilyenkor minden bővítményt letiltani, és megnézni, úgy megoldódott-e a probléma. Vannak azonban olyan alkalmak, kompatibilitástörő verziófrissítések, amikor a sablonok és a bővítmények egyszerűen nem tudják tartani a lépést a változásokkal. Pont ilyen frissítés lett a WordPress 5.5 is, amely véget vetett a jquery-migrate nevű eszköz elérhetőségének, amit a felhasználók abból vettek észre, hogy egyszercsak többé nem tudtak fájlokat feltölteni a Média hozzáadása gombbal a szerkesztőben.

Legalább olyan bosszantó hiba ez, mint amikor többé-kevésbé felkészületlenül érte a WP-oldalak tulajait a blokkszerkesztő megjelenése, ráadásul a jQuery használatától rengeteg bővítmény és sablon függ, és sajnos az sem mindegy, hogy a jquery melyik verzióját próbáljuk meg betölteni. Nézzük lépésről lépésre, hogyan lehet a leggyorsabban és fájdalommentesen orvosolni a problémát, amely több tízezer felhasználónál jelentkezett egyszerre a frissítés után:

Az összes WordPress-bővítmény frissítése

Első lépésként frissítsük az összes bővítményünket a legújabb verzióra. Ezt az adminfelületre belépve, a bal felső sarokban lévő körkörös nyilacskákra kattintva tehetjük meg (multisite-környezetben a hálózat tagjainak összes frissítését is el kell végeznünk). (Az elérési út: /wp-admin/update-core.php)

A frissítésből ne maradjon ki az éppen használt sablon sem! Ha ezt követően megoldódnak a problémáink, akkor örülhetünk, ugyanis minden bővítményünk és sablonunk kompatibilis lett az 5.5-ös verzióval, és további teendőink már nincsenek. Ha ez nem így lenne, folytassuk a következő lépéssel.

Az összes WordPress-bővítmény letiltása

Tiltsuk le az összes bővítményünket, és próbáljuk ki, hogy sikerült-e megoldani a problémát. (Az elérési út: /wp-admin/plugins.php)

 

  • Ha megoldódott, akkor egyenként kapcsoljuk vissza a bővítményeket, és mindegyik után ellenőrizzük, hogy működik-e a képfeltöltési funkció. Ha sikerült beazonosítani a problémás bővítményt, akkor azt hagyjuk kikapcsolva, illetve kérjük meg a készítőjét, hogy hárítsa el a problémát a programkódban, adjon ki egy frissített verziót, és csak akkor kapcsoljuk be ismét, ha már a kijavított verzió elérhetővé vált, és frissítettünk rá. Amennyiben ez nem járható út, például azért, mert már nem adnak ki frissítéseket a bővítményhez, akkor a következő hibaelhárítási lépéssel ideiglenesen orvosolni tudjuk a problémát, ám ez egy idő után majd nem lesz már járható út, így mindenképpen minél hamarabb keresnünk kell egy alternatív megoldást, amely nem okoz kompatibilitási hibákat.
  • Ha az összes bővítmény letiltása nem oldotta meg a problémát, akkor a hiba oka az általunk használt sablonban keresendő. Kérjük meg a készítőjét, hogy hárítsa el a problémát a sablon kódjában, és adjon ki egy frissített verziót. Addig is a következő hibaelhárítási lépéssel ideiglenesen orvosolni tudjuk a problémát, ám ez egy idő után majd nem lesz már járható út, így mindenképpen minél hamarabb le kell cserélnünk az elavult sablont.

Az Enable jQuery Migrate Helper bővítmény telepítése és aktiválása

Ha nem tudunk meglenni az elavult bővítmény vagy sablon nélkül, akkor ideiglenesen újra működőképessé tehetjük az oldalunkat az Enable jQuery Migrate Helper telepítésével. Ehhez írjuk be a nevét a Bővítmények -> Új hozzáadása alatt (elérési út: /wp-admin/plugin-install.php), vagy keressük fel a https://wordpress.org/plugins/enable-jquery-migrate-helper/ címet a letöltéshez. Az aktiválása után a bővítmény gondoskodik arról, hogy az elavult jQuery-kérések is sikeresen teljesüljenek, és amikor egy ilyen betöltésére kerül sor, egy értesítést jelenít meg az adminfelületen. (A felhasználók által látható felületeken ilyen értesítés nem jelenik meg, csak az adminban.) Ez segít nekünk abban, hogy minél hamarabb orvosolhassuk a problémát, miközben a szükséges funkció is működőképes marad.

FONTOS!

Ez csak egy ideiglenes megoldásként, gyorssegélyként kezelendő, amíg meg nem oldjuk a problémát. Ideig-óráig még működőképessé tehetjük vele az elavult bővítményünket vagy sablonunkat, de törekedjünk arra, hogy minél hamarabb kompatibilissé tegyük WordPress-környezetünket. Időt nyerhetünk a segítségével ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális megoldást, de ne kezeljük végleges megoldásként!

Ha sikerült orvosolni minden problémát, biztonsági okokból javasolt eltávolítani a bővítményt.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed