Néhány egyszerű lépést követve sokkal hosszabb akkumulátor-üzemidőre tehetünk szert számos telefon esetén. Az alábbiakban található lépéseket követve például egy átlagos (3000 mAh) akkumulátorral felszerelt androidos okostelefonnál a 2 napos üzemidő akár a duplájára növelhető.

Természetesen sok minden befolyásolhatja az általunk elért eredményt, de átlagos használat esetén néhány apróbb beállítással vagy készülékváltásnál egy kicsit nagyobb körültekintéssel jelentősen megnövelhetjük a hasznos üzemidőt, és kevesebbszer kell töltőre tennünk a készüléket. Ami már csak azért is pozitívum, mert mint minden, az akkumulátorok is elhasználódnak, így minél többször töltjük őket, szép fokozatosan annál kevésbé tudják majd tartani a töltést, és egy idő után annyira elöregednek, hogy éppen a legkellemetlenebb (és általában a leghidegebb) pillanatban hagynak majd cserben minket.

Lássuk hát, mit tehetünk annak érdekében, hogy meghosszabbítsuk a rendelkezésünkre álló készülékhasználati időt!

A jobb oldali képen egy Pixel 4a (3140 mAh) beállítási képernyője látható. Az elért eredmény átlagos használat (többek között telefonhívások fogadása és kezdeményezése, böngészés, csevegés, Skype-hívások lebonyolítása, állandó háttérbeli értesítések fogadása (e-mail, csevegőalkalmazások és az appok értesítései)) mellett született, időszakos Bluetooth-csatlakozásokkal és napi 1 órányi aktív Waze-használattal.

 

A szükségtelen dolgok (5G, Bluetooth, NFC) kikapcsolása

Számos gyártó dobja úgy piacra a készülékeit, hogy alapértelmezés szerint minden egyes funkció engedélyezve van rajta. Ez nagyban gyorsítja az egyes funkciók használatát, illetve kényelmes lehet a felhasználóknak, ám sajnos a plusz antennák és chipek jelentős mértékben képesek meríteni az akkumulátort. Ráadásul sokszor úgy maradnak bekapcsolt állapotban, hogy a nap jelentős részében nem is használjuk őket.

Ezen a téren az iOS-eszközök és az androidos telefonok egyaránt pazarlóan bánnak az erőforrásokkal, és sajnos az alaprendszer egyik esetben sincs igazán felvértezve a felhasználói igények maradéktalan kielégítéséhez. Nézzük hát, mit érdemes kikapcsolnunk vagy letiltanunk ahhoz, hogy jelentős mértékű változást érhessünk el!

 

  • Az 5G kikapcsolása – manapság minden gyártó törekszik arra, hogy mindenféle új technológiát belepakoljon az eszközeibe, ám ezek sokszor egyrészt még kiforratlan megoldások, másrészt pedig a technológia elérhetővé tétele nem feltétlenül jelenti azt, hogy kellő idő jutott az energiagazdálkodást érintő (hardveres vagy szoftveres) finomhangolások elvégzésére.
    Az 5G kifejezetten zabálja az akkumulátort, viszont nagy valószínűséggel a felhasználók egy jelentős része nem csupán az általa nyújtott sebességet nem tudja kihasználni, de sokszor még csak nincs is olyan helyen, ahol az új hálózat elérhető lenne.
    Amennyiben mi is közéjük tartozunk, nyugodtan tiltsuk le a használatát, és majd ráérünk akkor engedélyezni, ha tényleg szükségünk van rá.
  • A Bluetooth letiltása – tudjuk, rengetegen használják headsettel a telefonjukat, és az autóban is sokan vesik igénybe a kihangosítót. Esetleg az otthoni hangszórók is már vezeték nélkül csatlakoznak a telefonhoz. De biztosan a nap 24 órájában szükségünk van a Bluetooth-kapcsolatra?
    Rengeteg plusz üzemidőre tehetünk szert akkor, ha néhány órára letiltjuk a használatát, ha pedig a nap jelentős részében nem vesszük igénybe, akkor még látványosabb lesz a változás.
    Persze, kényelmetlen lehet a funkció manuális ki- és bekapcsolgatása, ám szerencsére manapság ezek a dolgok már könnyedén automatizálhatók, csak erről kevesen tudnak.
    Például a Macrodroid használatával különféle feltételek alapján kapcsolhatjuk ki és be a telefon számos funkcióját, tartózkodási helytől, az elérhető hálózatoktól és még ezer más dologtól függően, de akár a telefon egyik gombját is kijelölhetjük fizikai ki- és bekapcsológombnak. Az appban számos kész megoldás közül válogathatunk, de sajátot is készíthetünk.
    iOS esetén nem ennyire egyszerű a váltogatás, mert a rendszer az automatizálás terén még gyerekcipőben jár, de kérhetjük hozzá Siri segítségét, vagy beállíthatunk egy shortcutot is.
  • Az NFC letiltása – fantasztikus dolog, hogy bárhol, bármikor használhatjuk a telefonunkat fizetésre, beléptetésre, vagy bármilyen más, érintés nélküli technológiához, ám teljességgel felesleges, hogy ez a technológia folyamatosan be legyen kapcsolva a háttérben. Talán mondanunk sem kell, hogy ennek a letiltásával is rengeteg energiát megspórolhatunk. A manuális vagy automatizált bekapcsolására pedig gyakorlatilag ugyanazok a lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, mint a Bluetooth esetén.

A kijelzőhasználat kordában tartása

Ha a legtöbb felhasználónál megnézzük a Beállítások alatt elérhető akkumulátorhasználati statisztikát, azt látjuk majd, hogy a legtöbb energia a kijelző működtetésére megy el. Talán nem meglepő, hogy míg a többi komponens esetén már hihetetlenül energiatakarékos megoldások váltak elérhetővé, addig a kijelzőnél még mindig sok energiára lesz szükség a megfelelő képfrissítéshez és a képpontok megvilágításához.

Ennek ellenére néhány megfontolt beállítással és a szokásaink megreformálásával rengeteg energiát megspórolhatunk, ami akár napokkal is meghosszabbítja majd az akkumulátor-üzemidőt.

 

  • Always-On Display kikapcsolása vagy korlátozása
    Ha telefonunk OLED kijelzővel rendelkezik, akkor szinte biztos, hogy használjuk a mindig bekapcsolt kijelzést, amely ugyan a háttérvilágítást nem veszi igénybe, de mivel nem is e-inkes technológiát használ, az óra, az értesítések és az egyéb, állandóan megjelenített infók azért elég szépen zabálják a rendelkezésünkre álló akkumulátor-üzemidőt.
    Ha nincs rá szükségünk, kapcsoljuk ki teljesen, de ha hasznát vesszük, akkor is érdemes egy olyan időintervallumra korlátozni a használatát a beállításokban, amikor biztosan igénybe szeretnénk venni – így például éjszakára javasolt kikapcsolni.
    A legtöbb energiát azonban egy nagyon egyszerű trükkel takaríthatjuk meg! A legtöbb telefon rendelkezik közelségérzékelővel, és ha ez aktiválódik, például azért, mert érzékeli, hogy egy zsebbe vagy más, olyan helyre tettük, ahol a kijelzőjét biztosan nem látjuk, kikapcsolja a képernyőt. (Ez olyankor következik be, ha valami takarja a közelségérzékelőt, ami lehet például akkor is, amikor a fülünkhöz tartjuk a készüléket – a kijelző ugyanis ilyenkor is kikapcsol!)

    Ahhoz, hogy megspóroljunk egy csomó energiát, nincs másra szükség, mint kijelzővel lefelé kell leraknunk a telefont olyankor, amikor biztosan nem pillantunk a képernyőjére.

    Alternatív (és elegánsabb) megoldásként vehetünk hozzá egy olyan tokot is, amibe belecsúsztathatjuk a készüléket, és ha a tok takarja az érzékelőt, akkor ugyanezt a hatást érhetjük el.

  • A fényerő csökkentése
    Amennyiben nem tűző mapsütésben vagy erős fényben használjuk a kijelzőt, alacsonyabb fényerő beállításával spórolhatunk az akkumulátorral, de legalább az automatikus fényerőszabályzást mindig érdemes aktiválni.
  • Alvásidő ütemezése
    Amennyiben telefonunk támogatja, érdemes beállítanunk az Alvásidőt, amivel megadhatunk egy olyan időszakot, amikor a napi rutinunk alapján biztosan nem szeretnénk használni a készüléket. Ilyenkor nem csupán a bejövő hívásokat korlátozza a rendszer (ha szeretnénk), de az összes funkcióját is az inaktív időszakhoz igazítja, ennek megfelelően pedig rengeteg energiát is megspórol nekünk. Vannak olyan telefontulajok, akik egy átaludt éjszaka után azzal szembesülnek, hogy akár 25-30%-ot is csökkent a töltöttség. Nos, ez mind elvesztegetett energia, amit az Alvásidő és a Digitális jóllét együttes használatával a tizedére lehetett volna csökkenteni.

A háttérben futó alkalmazások felügyelete és korlátozása

Manapság már kevés olyan telefon van, amelyiken nem lehet látni, hogy mely appok merítik a legjobban az akkumulátort, és a tevékenységüknek szerencsére gátat is lehet szabni. Általában a Beállítások alatt elérhető legalább egy olyan funkció, amelynek használatával ki lehet iktatni a háttérben futó alkalmazásokat, illetve bizonyos feltételek alapján meg lehet szabni, hogy mikor és mennyi erőforrást használhatnak fel.

Érdemes szánni egy kis időt a lista átböngészésére, és a renitens appok megregulázására, ugyanis ha megfosztjuk az olyan appokat a háttérben futás lehetőségétől, amelyekre csak aktív használatuk során van szükségünk, szintén jelentős növekedést érhetünk el az akkumulátor-üzemidő terén.

Persze a művelet elkezdése előtt nem árt tisztában lennünk azzal, hogy ilyenkor az inaktívvá tett appoktól sem értesítéseket, se más jelzést nem kapunk, szóval például nem javasolt a banki alkalmazások háttérben való futását korlátozni.

Az e-mailek ritkább lekérése

Bár csábító lehetőségnek tűnik, ha a levelezésünknél beállítjuk, hogy a beérkező levelekről azonnali (push) értesítést kapjunk, ám hacsak nem kritikusan fontos e-mailekről van szó, ahol minden perc számíthat, érdemes inkább egy akkumulátorkímélőbb beállítást választanunk (10-15 perces vagy óránkénti lekérést, attól függően, milyen gyakran kapunk e-maileket, és mennyire fontos, hogy minél előbb értesüljünk róluk).

Ugyanis az azonnali lekérés nem csupán azt eredményezi, hogy a levelezőalkalmazás állandóan futni fog a háttérben, de azt is, hogy folyamatosan igénybe veszi a hálózati kapcsolatot is (Wi-Fi vagy mobilhálózat), ami jelentős mértékben képes csökkenteni a rendelkezésünkre álló akkumulátor-üzemidőt.

Áthidaló megoldásként érdemes lehet az igazán kritikus üzeneteket Pushover segítségével kézbesíteni, ugyanis ez nem csupán megbízhatóbb az e-mailes üzeneteknél, de cserébe mindenféle szabályokat és fontosságokat is beállíthatunk az értesítésekhez, sőt, ezeknek megfelelően külön értesítési hangokat is kiválaszthatunk.

A megfelelő okostelefon kiválasztása

Bár elsőre talán triviálisnak tűnik, de a telefon kiválasztásakor sokszor mégis háttérbe szorulnak olyan fontos szempontok, mint a beépített akkumulátor kapacitása, a kijelző típusa, vagy a szoftverfrissítések (és a velük elérhetővé váló új funkciók, valamint teljesítményoptimalizálások és biztonsági javítások) hosszú éveken keresztül való biztosítása.

Az alábbiakban adunk néhány támpontot azzal kapcsolatban, mire érdemes figyelni egy új készülék beszerzésekor:

 

  • A kijelző mérete és típusa
    Bár sokan szeretik, ha minél nagyobb a kijelző, de abba már kevesen gondolnak bele, hogy a méret növekedésével egyenes arányban növekszik az akkumulátorhasználat is. Éppen ezért nagyobb kijelző mellé mindenképpen arányosan elegendő akkumulátorkapacitást válasszunk!
    A kijelző típusánál mindenképpen figyeljünk arra, hogy ha szeretnénk állandóan látni például az órát és az értesítéseket, anélkül, hogy ehhez külön gombbal aktiválnunk kellene a kijelzőt, akkor csakis OLED kijelzőt válasszunk!
  • Az akkumulátor kapacitása
    Bár minden gyártó máshogy próbál meg minél többet kisajtolni az akkumulátorból, vannak bizonyos alapigazságok egy új készülék választásánál. Ha nem szeretnénk, hogy átlagos használat mellett naponta többször kelljen a töltő után nyúlnunk, akkor 3000 mAh alá ne adjuk az igényeinket! Ezzel egy-másfél napos üzemidőt még akkor is biztosan el tudunk érni, ha nem spórolunk az akkumulátorhasználattal.
    Túlzásokba sem érdemes esni, mert bár kecsegtető lehet egy 6000 mAh feletti példány választása, érdemes azt is figyelembe venni, hogy a nagyobb kapacitás általában nagyobb méretet és tömeget is eredményez, szóval hátulütői is lehetnek ha túlságosan fölélövünk az ideális értéknek.
    Ha rendesen ki van találva az operációs rendszer és a készülék, akkor átlagos használat mellett 3-4000 mAh környékén már elégedettek leszünk az üzemidővel.
  • Az elérhető technológiák köre
    Általában véve igaz az a mondás, hogy olyan telefont érdemes választani, amelyben a legújabb technológiák érhetők el, hiszen kevés kivételtől eltekintve gyorsabbak, kisebb az energiafogyasztásuk, és ezáltal hatékonyabban működnek az előző verziójuknál.
    Az is igaz, hogy minél több szabványt támogat egy telefon, annál hatékonyabban tud gazdálkodni a rendelkezésére álló lehetőségekkel. (Visszamenőlegesen pedig a legtöbb technológia biztosítja a kompatibilitást, szóval csak nyerhetünk ezzel.) Azaz például minél újabb Wi-Fi- és Bluetooth-szabványokat támogat a telefon, annál jobb élményben lesz részünk. Ugyanez igaz a GPS-re is, ugyanis minél több szabványt vehet igénybe az eszköz, annál gyorsabban és pontosabban képes meghatározni a helyzetünket, így kevesebb ideig használja az erőforrásokat is, ami hosszabb akkumulátor-üzemidőhöz vezet. A beépített érzékelők (giroszkóp, magasságmérő stb.) szintén pontosabb eredményeket és gyorsabb helymeghatározást tesznek elérhetővé. Szóval minél több van belőlük, annál jobb.
  • Az 5G elkerülése (egyelőre)
    Az egyetlen technológia, amiről a fentieket nem mondhatjuk el, az 5G névre hallgat. Sajnos az új szabvány még eléggé kiforratlan, és bár számos gyártó próbálja meg kívánatossá tenni termékeit azáltal, hogy beépítik az új hálózatok támogatását is, egyelőre a használata jelentős üzemidő-csökkenést eredményez, ráadásul a lefedettség is még minimális.
    A telefon későbbi eladhatósága szempontjából sem nagyon érdemes benevezni rá, egyrészt mert ha pár éven belül még elterjedtebbé válik a technológia, minden készülék támogatni fogja, így nem számít majd kuriózumnak, másrészt pedig addigra kiforrottabbá válik, és hatékonyabb chipek válnak majd elérhetővé, amelyek kisebb mértékben csökkentik az akkumulátor-üzemidőt.
    Szóval hacsak nincs rá tényleg szükségünk, egyelőre kerüljük el az 5G-s készülékeket, ugyanis amellett, hogy esetenként komoly kompromisszumokat is jelenthetnek az üzemidő terén, egyelőre még irreálisan drágák is.

Reméljük, a fentiekkel sikerült hasznos tippeket adnunk az ideális akkumulátor-üzemidő eléréséhez és az okostelefonok beépített funkciónak használatához. Bármilyen további kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésre az elérhetőségeinken keresztül.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed