A kiindulási pont

Tegyük fel, hogy van egy vagy több olyan számítógépünk, amelyre frissen telepítettük a Windows operációs rendszert, és most telepítenünk kell számos alapvető alkalmazást a gép(ek) használatba vételéhez.

A tradicionális módja a feladat elvégzésének az lenne, hogy fogjuk magunkat, egyenként letöltjük a számunkra szükséges alkalmazások telepítőit, majd egymás után, az általunk megszabott sorrendben elkezdünk mindent feltelepítgetni. Időrabló feladatnak tűnik? Az is. Szerencsére itt jön a képbe a Ninite.

A Ninite bemutatása

A Ninite egy egyszerűen használható online szolgáltatás, amely képes megkeresni az általunk kívánt szoftverek legújabb verzióját, és automatizálni a telepítők letöltését és futtatását, sőt, még néhány hasznos segítséggel is szolgál, például a 32/64 bites verziók közötti választással, vagy éppen a felesleges böngészőbővítmények, adware-ek és opcionális „ajánlatok” kihagyásával.

Nézzük a főbb előnyöket:

 • A kiválasztott szoftverek legújabb verziójának automatikus telepítése az alapértelmezett beállításokkal, az alapértelmezett helyre
 • A felesleges bővítmények, adware-ek és egyéb zavaró tényezők kihagyása telepítéskor
 • 32 és 64 bites verzió elérhetősége esetén a megfelelő verzió automatikus kiválasztása
 • A megfelelő nyelv kiválasztása, amennyiben az alkalmazásban elérhető a számítógép operációs rendszerén beállított nyelv
 • Mindig a legfrissebb verziók letöltése a szoftver hivatalos webhelyéről
 • Az esetlegesen már telepített alkalmazások figyelmen kívül lesznek hagyva, hacsak nem szükséges a frissítésük

És ami a legfontosabb:

A Ninite gondoskodik a telepítendő alkalmazások megfelelő telepítési sorrendjéről is, valamint a szükséges rendszer-újraindításokról. Így gyakorlatilag nekünk egyetlen telepítőfájlt kell csak letöltenünk és futtatnunk, és a folyamat innentől kezdve teljesen automatikusan végbemegy.

Ez már egy számítógép esetén is rengeteg időmegtakarítást jelenthet, de az igazi előnyeit akkor fogjuk csak megtapasztalni, ha egyszerre több gépen kell a nulláról történő telepítést elvégezni.

A Ninite használatának lépései

 1. A Ninite webhelyének felkeresése
 2. A kívánt alkalmazások kijelölése
 3. A telepítő letöltése a Get Your Ninite  gombra kattintva
 4. A személyre szabott telepítő futtatása
 5. És már csak hátra kell dőlnünk, megvárva, hogy a folyamat befejeződjön…

Támogatott operációs rendszerek

A Ninite a Windows 10-es, 8-as és 7-es verziójával, illetve a megfelelő Server-kiadásokkal használható.

Mikor nem használható a Ninite?

Mint minden szolgáltatás esetén, itt is előfordulhat, hogy a Ninite esetleg nem tud maradéktalanul megfelelni az elvárásainknak. A legfőbb akadályt az jelentheti, ha a telepítendő alkalmazást nem találjuk a Ninite webhelyén. Ilyenkor az oldal megfelelő hivatkozását használva kérvényezhetjük az alkalmazás felvételét (Suggest an app/Show suggestion form), ám ez csak abban az esetben lehetséges, ha az alkalmazás telepítője kompatibilis a Ninite által használt automatizálási módszerrel. Értelemszerűen a készítők csak a legnépszerűbb, azaz a legtöbb felhasználó által kért alkalmazásokat fogják felvenni a repertoárba.

A másik akadályt az jelentheti, ha egyszerre rengeteg számítógépre kell telepítenünk a szoftverekből álló alapcsomagot, ilyenkor ugyanis hiába nyerünk időt azzal, hogy csak egy telepítőt futtatunk. 50 azonos paraméterű gép esetén például teljesen feleslegesen futtatjuk egyenként az operációs rendszer, majd pedig a Ninite telepítőjét, hiszen sokkal jobban járunk, ha egy gépre feltelepítünk mindent, és a kész állapotról készítünk egy rendszerlemezképet, amelyet aztán az összes többi gépre visszaállítunk. Erre szolgálnak például az Acronis megoldásai.

Mire jó a Ninite Pro verziója?

A Ninite fizetős verziójában lehetővé vélik számunkra, hogy egyszerre több gépen menedzseljük a telepített alkalmazásokat, valamint mindig naprakészen tartsuk a telepített verziókat. A megoldás egy ügynökszoftver az érintett gépekre történő telepítéséből, valamint a teljes flottánk egy webes felületen történő kezeléséből áll.

A segítségével megspórolhatjuk a telepítők többször történő letöltését is, hiszen ha kijelölünk a hálózaton gyorsítótárként funkcionáló gépeket, csak oda lesz az internetről letöltve a telepítőfájl, a többi gép már onnan szipkázza át a legfrissebb verziót telepítés vagy frissítés esetén, így sokkal kevesebb internetes sávszélességet kell használni a művelethez.

A telepített szoftververziókat könnyedén áttekinthetjük a webes felületen, és rögzíthetünk is egyes verziókat, ha nem a mindenkori legújabb verziót szeretnénk használni.

Természetesen a Pro verzió is csak azokkal a szoftverekkel működik, amelyek a Ninite webhelyén fel vannak sorolva, illetve csak a fenti Windows operációs rendszereket képes kezelni. A használatának költségei havi szinten vannak megadva, és az ár a számítógépflotta méretétől függően számítható ki.

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával, illetve otthoni automatizált és biztonságtechnikai rendszerek kiépítésével.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed