Kiindulási pontként tegyük fel, hogy van egy virtuális gépünk (VPS), amelyet elhelyeztünk egy szolgáltatónál, vagy pedig saját magunk üzemeltetünk. Mivel a VPS esetén az erőforrásokat dinamikusan, az igények megváltozásával összhangban tudjuk kiosztani, így amikor elkezd elfogyni a tárhely, egyszerűen csak több tárterületet adunk a gépnek, és ez a változtatás azonnal életbe is lép.

Igen ám, de mi a helyzet a partíció megnövelésével? Attól még, hogy a virtuális gép rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, a meglévő partíciós sémánk és partícióink nem fogják rögtön használatba venni a rendelkezésükre álló tárhelyet. Szerencsére a manapság használatos rendszerek esetén már nincs szükség új partíciók létrehozására, megformázására, adatok másolgatására vagy a rendszer újraindítására. Néhány egyszerű lépésben birtokba vehetjük a plusz kapacitást.

Előkészületek

Mielőtt bármilyen parancsot is futtatnánk, először is meg kell győződnünk arról, hogy a gépünk rendelkezik a megnövelt kapacitással. Ha a szolgáltató felületén megrendeltük a nagyobb tárhelyet, vagy a saját üzemeltetési környezetünkben kiosztottuk a további erőforrásokat, a következő parancsok futtatásával azonosíthatjuk be a későbbi parancsokhoz szükséges partíciót és a rendelkezésre álló hely mennyiségét:

blkid

A segítségével megjeleníthetjük a jelenleg elérhető partíciókat és az azonosítójukat, valamint a használt fájlrendszer típusát. Utóbbi fogja meghatározni, hogy az alábbiakban pontosan mely parancsokkal tudjuk megnövelni a fájlrendszer méretét.

lsblk

A segítségével megjeleníthetjük a lemezek és partíciók listáját, továbbá láthatjuk, hogy valamelyik lemezen rendelkezésre áll-e a számunkra a még kiosztatlan tárterület.

A partíció megnövelése

Ha meggyőződtünk arról, hogy ext2/3/4 vagy xfs fájlrendszert használunk, illetve hogy rendelkezésünkre áll a szabad tárhely, akkor következő lépésként meg kell növelnünk a kiszemelt partíció méretét. Ehhez először meg kell győződnünk arról, hogy rendelkezünk a megfelelő parancs futtatásához szükséges csomagokkal a rendszeren:

sudo apt -y install cloud-guest-utils gdisk

(Ubuntu/Debian rendszer esetén)

sudo yum -y install cloud-utils-growpart gdisk

(CentOS/Fedora/RHEL rendszer esetén)

Tegyük fel, hogy a megnövelendő partíció a fenti példában is látható /dev/vda1. Ebben az esetben a használandó parancs a következő:

sudo growpart /dev/vda 1

(Ügyeljünk arra, hogy a partíció száma előtt egy szóköz is van!)

Ha most lefuttatjuk az lsblk parancsot, akkor már a megnövelt partícióméretnek kell megjelennie.

A fájlrendszer megnövelése

Egyetlen feladatunk maradt hátra, és ez a tényleges tárhely használatba vétele. Ehhez ext2/3/4 fájlrendszer esetén a következő parancsot kell kiadnunk:

sudo resize2fs /dev/vda1

xfs fájlrendszer használata esetén pedig a következő parancsot:

sudo xfs_growfs /

Ha nem a root fájlrendszert méretezzük át, akkor használhatjuk az alábbi szintaxist is:

sudo xfs_growfs -d /dev/vda1

Most már csak annyi a dolgunk, hogy ellenőrizzük, életbe léptek-e a változások:

df -hT | grep /dev/vda

Ha minden jól ment, máris rendelkezünk a megnövelt tárhellyel, és ehhez még csak a rendszert sem kellett újraindítani!

Chilly

Chilly

Chilly 1997 óta foglalkozik webhelyek üzemeltetésével és programozással, valamint különböző kütyük kipróbálásával, és azóta folyamatosan nyomon követi a technikai újításokat. Elsődlegesen Linux-rendszerekkel dolgozik, de az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a Windows-gépek üzemeltetése terén is, hobbiszinten pedig az utóbbi időben egyre több időt tölt a Raspberry Pi módosítgatásával, illetve otthoni automatizált és biztonságtechnikai rendszerek kiépítésével.
Mesterfokon beszél angolul, és műszaki szakfordítói vizsgával rendelkezik. Korábban sokáig újságíróként dolgozott nyomtatott és online magazinoknál.

Visit Us On LinkedinCheck Our Feed